Scoarta traditionala
Trecerea la o viata sedentara a determinat dezvoltarea unor preocupari artistice, covorul devenind un important element decorativ.
Covoarele caucaziene sunt decorate, de obicei, cu motive geometrice, iar cele florale sau animale sunt stilizate la maximum.
Covoarele din Orientul Mijlociu sunt caracterizate printr-o imbinare reusita de culori a fondului rosu inchis cu motivele ornamentale de nuante rosu inchis si bleumarin.
Confectionate din lana de calitate superioara cu un pronuntat luciu manual, ele sunt tesute foarte des.
In cadrul covoarelor populare romanesti, tesaturile ocupa o importanta functie decorativa alaturi de un mare numar de obiecte de uz casnic – din lemn, metal sau ceramica.
În zona centrală a Moldovei de rînd cu covoarele netede a fost răspîndită grupa de covoare cu factura buclată, în formă de „nasturi”, fiind numit acest tip de covor – „covor ales în bumbi”, „covor brodat”, „covor – sînii fetei”.
În prezent mai des întrebuinţate sunt covoarele mari de perete, cele pentru podea şi lăicerele, ce se folosesc ca aşternuturi pe paturi, scaune lungi – „osloane”, păretarele utilizate în odaia de locuit etc.
Lucrate in tesatura gen chilim, scoartele romanesti au, in general, urzeala din fire (lana, canepa, bumbac) mai rare si mai groase, acoperite cu totul de firele (din lana) subtiri ale batelii.
In ceea ce priveste culoarea, trebuie remarcat, in mod deosebit, procedeul de vopsire cu coloranti vegetali obtinuti din ierburi si radacini.
Culoarea rosie se obtine din radacina plantei dron, bleumarinul si albastrul din boabe de soc, galbenul din sofran, cafeniul din cojile exterioare ale nucilor coapte, cremul din radacina de matura, iar negrul, de obicei, din scoarta de arin.
Scoarta romaneasca s-a dezvoltat pe doua linii ornamentale principale: pe de o parte, pe linia unui sistem geometric unitar, intalnit din Oltenia pana in Maramures pe de alta parte, pe linia ornamentului vegetal, a motivelor figurale si a celor simbolice, cu o raspandire mai limitata.
Scoarta olteneasca se impune, in primul rand, prin motivul vegetal in timp ce scoarta banateana se caracterizeaza printr-o puternica influenta orientala, balcanica si turceasca asupra motivelor si formelor compozitionale.