Istoria covoarelor oltenesti
Covorul oltenesc este considerat una dintre cele mai valoroase scoarțe românești și acest lucru este demonstrat de multitudinea de solicitări pentru realizarea unor astfel de covoare.
Un covor oltenesc poate rezista si un secol, daca firele sunt asezate cu indemanare in gherghef.
Pe vremuri covoarele erau adunate pentru a fi transmise fetei drept zestre la nuntă, care urma să încălzească noua casă.
Din această cauză, pe ele erau reprezentate motive benefice, ce vor aduce belșug în adăpostul familiei.
Scoarța oltenească iese în evidență prin motivul vegetal ce include buchete și ramuri cu frunze și flori (margarete, lalele) dispuse orizontal în rânduri dese.
Simbolurile existente pe materialele traditionale oltenesti, vorbesc in general despre viata romanilor din vremuri vechi, natura, hore, divinitate si multe altele.
Se intalnesc simboluri ca: cerbul, calul si calaretul, cocosul, sau cucul.
Există și motive figurale (animale și oameni) ce sunt integrate compoziției vegetale din care nu lipsesc figurile de femei, de multe ori prinse în horă.
Covoarele din Oltenia se deosebesc de celelalte covoare traditionale romanesti prin coloritul bogat si elementele distinctive ce ilustreaza viata olteanului.
Covoarele oltenesti sunt lucrate manual la razboi, materia prima este lana sau bumbacul, acestea sunt decorate cu simboluri autentic oltenesti.
Razboiul de tesut este una din cele mai vechi inventii ale omului, iar prin intermediul acesteia oamenii au reusit sa isi creeze articole deosebit de utile pentru ei.
Într-o gospodărie se găseau covoare ce îndeplineau diverse funcții, spre exemplu: covoare pentru încălzit, ungherare, căldărare, lădare, păretare, a căror denumire divulgă direcția în care erau utilizate.
Toate aceste tipuri de covoare îndeplineau zi de zi funcția lor.
Când într-o familie aveau loc ceremonii, acestea mergeau drept daruri sau pomene, în functie de caracterul ceremoniei, fie era o nuntă, fie o înmormântare.
De asemenea, sunt covoare ce se numesc rumba, din cauza romburilor reprezentate pe ele și scoarța.
In prezent exista o tendinta la intoarcerea la valorile traditionale, iar covoarele traditionale sunt din ce in ce mai cautate.